A döntéshozatal tényezőinek modellezése

Szendrey, Jaszmina (2006) A döntéshozatal tényezőinek modellezése [Modelling the Constituents of Decision Making], University of Technology and Economics, Budapest, Hungary

Ebben a dolgozatban azt vizsgálom, milyen eszközöket alkalmaz és hogyan a profi döntéshozó döntéseinek meghozatalakor. A döntéshozót rosszul strukturált, turbulens és bizonytalan környezetben vizsgálom, mert ilyenben tevékenykedik. Valamint csak az eredeti döntésekkel foglalkozom, mert a profi döntéshozó ezeket tartja meg magának.
Vizsgálataim során rosszul strukturált fenomenológiai megfigyeléseket végeztem természetes környezetben, valamint gondolatkísérleteket használtam.

Arra a megállapításra jutottam, hogy a profi döntéshozó preferenciáját négy tényező befolyásolja: ösztöne, értelme, érzelmei, és intuíciója. Vizsgálódásom eredménye egyetlen új elem, egy új metaséma, amely integrálja ezt a négy tényezőt. Az idő során ösztöneinkkel, értelmünkkel, érzelmeinkkel és intuíciónkkal kapcsolatos gondolataink, tapasztalatunk, tudásunk egybeolvad emlékezetünkben – ez a modell idődimenziója. A modellnek nagyon fontos eleme még a szabadság. A szabadságtól függ, hogy az adott döntési dilemmára, ott és akkor, a döntési tényezők milyen kombinációját fogja alkalmazni.

A modell megmutatja, hogy melyek azok a képességek, amelyekre szükség van a döntéshozatal során. Ha a döntéshozatal működését szeretnénk jobban megismerni a döntéshozatal folyamatával kell foglalkozni. Ennek megfelelően további vizsgálódás tárgya lehetne a modell dinamikussá tétele.

%d bloggers like this: