A hibrid áramkörök és a nyomtatott huzalozású lemezek szereléséhez használatos folyasztószerek vizsgálata

Szendrey, Jaszmina (1994) A hibrid áramkörök és a nyomtatott huzalozású lemezek szereléséhez használatos folyasztószerek vizsgálata, University of Technology and Economics, Budapest, Hungary

A forrasztás és ezen belül a lágyforrasztás régóta alkalmazott technológiai eljárás. Az elektronikai és elektrotechnikai ipar leggyakrabban használt kötési eljárása, amely napjainkban új fejlődési szakaszba érkezett. Ma már jobban ismerjük azokat a fizikai és metallurgiai folyamatokat, amelyek a forrasztáskor az összekötendő fémekben, a forrasztó anyagokban és általában a forrasztás folyamatában résztvevő anyagokban végbemennek.

A hibrid áramkörök és a nyomtatott huzalozású lemezek szereléséhez használatos jó minőségű forrasztott kötések kialakulásának előfeltétele, hogy a forraszömledék jól nedvesítse a kötendő felületeket. Ez csak abban az esetben teljesül, ha a fémfelületek tiszták, oxidmentesek. A folyasztószerek (fluxok) szolgálnak a kötési felületek esetleges oxidszennyezéseinek eltávolítására. Ezek az anyagok kémiailag különböző aktivitásúak lehetnek. A lapka felmelegedésekor, a hő hatására aktiválódnak. Forrasztás után a folyasztószer maradványait illetve bomlástermékeit el kell távolítani megfelelő tisztítási eljárással, mert ha ezt nem végezzük el, korróziót okozhatnak, befolyásolják az elektromos paramétereket. Eddig a különböző Freonokat alkalmazták lemosásra, igen eredményesen. A gondot az okozza, hogy ezek az oldószerek környezetszennyezőek és ezért a közeljövőben használatuk betiltása várható. Vizsgálataim célja egy olyan folyasztószer kiválasztása, mérési eredményeim alapján, amelynek csekély a maradványtartalma.

A korábban sokféle mérgező, környezetkárosító, szigorú óvórendszabályok szerint kezelendő gyakorta tűzveszélyes mosó-oldószerek használatához hozzászokva, nehéz elfogadni, hogy létezik már olyan veszélytelen, környezetbarát technológia is, amelyik nem tűzveszélyes, nem mérgező, korlátozások nélkül szállítható, raktározható, kezelhető és veszélyes hulladékként eltávolítható, mégis hatásosan működő oldószert, Prozone-t alkalmaz. Javaslom a Prozone oldószer használatát, mert ez nem csupán kompromisszumos megoldás. Ez egy teljesen új, tökéletes tisztító-oldószer, nincs károsító hatása az ózonrétegre, hatékonyan működik, kitűnően eltávolítja a folyasztószer maradványokat és az ionos szennyezéseket, tehát nem helyettesítő pótanyag.

%d bloggers like this: